Εκπαιδευτικά νέαΣύλλογος

Υπόμνημα προς το Δήμο Αιγάλεω για την κατάσταση των σχολείων του Αιγάλεω.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                                Αρ. Εξερχ: 16/Α/2024

           Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ

           Ρ. Φεραίου 20

  ΤΗΛ. :  210-5906587                                                                                        Αιγάλεω  24/ 01/ 2024

 

                                                                                               Προς: – Τον κ. Δήμαρχο Αιγάλεω,

                                                                                                           – Αντιδήμαρχο Παιδείας

                                                                                                          – Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

 

                                                                                  Κοινοποίηση: -Τα μέλη του Συλλόγου μας,

                                                                                                         – Ένωση Γονέων Αιγάλεω,

                                                                                                      – Συλλόγους Γονέων – Κηδεμόνων Αιγάλεω,            

                                                                                                           -Δ.Ο.Ε, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε

 

Θέμα: Υπόμνημα για την κατάσταση των σχολείων του Αιγάλεω

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Αντιδήμαρχοι,

Εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αιγάλεω σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας και ευχόμαστε υγεία και δύναμη για το δύσκολο έργο που αναλάβατε.

Κύριε Δήμαρχε, κ. Αντιδήμαρχοι, όπως γνωρίζετε, τα σχολεία μας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας σας καταθέτει ένα πλήρες υπόμνημα που περιγράφει την κατάσταση, προτείνει λύσεις και περιμένει σύντομα τις απαντήσεις σας.

Α. Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας- Οικονομική Διαφάνεια – Αιτήματα:

   Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ψήφισε, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, νόμο με τον οποίο καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές και μεταβιβάζει εξολοκλήρου στους Διευθυντές/ντριες των σχολείων τις αρμοδιότητες διαχείρισης των, έτσι ή αλλιώς, λιγοστών χρημάτων που δίνονται στα σχολεία μας. Η Κυβέρνηση προχωρά με αυτόν τον τρόπο τους σχεδιασμούς της για το «αυτόνομο σχολείο» όπου γονείς και εκπαιδευτικοί θα τρέχουν να βρουν χορηγούς ή θα βάζουν για άλλη μία φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπαλώσουν με κάθε τρόπο τα προβλήματα, να συντηρήσουν τα σχολεία, να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενώ το επιτελικό Κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ο Σύλλογος μας, οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες αλλά και οι Ενώσεις Γονέων έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Οι φορείς της εκπαίδευσης έχουμε πει:  Όχι στο σχολείο επιχείρηση , όχι στην «αυτονομία» του σχολείου που παραπέμπει στην επιχειρηματική δράση, την αναζήτηση χορηγών, την εισβολή εταιρειών και την επιβάρυνση των γονέων. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και ζητάμε:

Να υπάρχουν, με ευθύνη του Δήμου επιτροπές παρακολούθησης της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της, με συμμετοχή των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, (εκπροσώπων γονέων και εκπαιδευτικών) για να διασφαλιστεί η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σχετικά με τον τρόπο κατανομής της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης στα σχολεία. Οι Επιτροπές θα πρέπει να συνεδριάζουν τακτικά και να συζητούν όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση των σχολείων.

– Ζητάμε την καθιέρωση ενός κοινά αποδεκτού τρόπου κατανομής των χρημάτων με στοιχειώδη κριτήρια, όπως: αριθμός μαθητών, αριθμός τμημάτων, αριθμός αιθουσών και τετραγωνικά μέτρα κτηρίων, ύπαρξη γυμναστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λ.π, της παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

– Για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια θα πρέπει επίσης να γίνεται ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της κατανομής της οικονομικής επιχορήγησης ανά σχολείο ώστε οι πολίτες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πόσα χρήματα ήρθαν και πώς κατανεμήθηκαν στα σχολεία.

– Στην ίδια κατεύθυνση ζητάμε δημοσίευση των δαπανών που διατίθενται από τους Δήμους για την επισκευή και συντήρηση της κάθε σχολικής μονάδας κάθε σχολικό έτος.

– Να υπάρχει πλήρη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής των προμηθευτών των σχολείων (καθαριστικά, χαρτιά, συντήρηση και αγορά εξοπλισμού φωτοτυπικών, Η/Υ κλπ).   

Άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%.

Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών για φωτισμό, θέρμανση, ύδρευση, τηλέφωνο σε όλες τις σχολικές μονάδες.

 Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων.

Κατάργηση του Φ.Π.Α. για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων.

Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (ΚΔΑΠ και  Διευρυμένο Ολοήμερο Πρόγραμμα έως τις 5:30 μ.μ.).

    Τέλος ζητάμε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, να πέσει άπλετο φως, στη διαχείριση των οικονομικών των σχολείων μας για την τελευταία τετραετία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά σκιά, κανένα σκοτεινό σημείο γιατί αφορά τα χρήματα των σχολείων, τα χρήματα που αφορούν τη ζωή και την πρόοδο μικρών παιδιών.

Β. Κτηριακό πρόβλημα: Σεισμόπληκτα – «συστέγαση» 9ου-14ου – έλεγχος και συντήρηση των Δημοτικών σχολείων.

Κύριε Δήμαρχε, κ. Αντιδήμαρχοι,

γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατάσταση των σχολείων στο Αιγάλεω είναι δραματική. Υπάρχουν αλλεπάλληλα γεγονότα στα σχολεία μας που μας δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την ασφάλεια των μαθητών, για να μη θρηνήσουμε θύματα.

   Διαχρονικά οι ευθύνες των Κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια υλοποίησης των αντιλαϊκών Μνημονίων, οι Κυβερνήσεις θεωρούσαν τη συντήρηση των σχολείων πολυτέλεια. Διέλυσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), δημιούργησαν στη θέση του την ΚΤΥΠ Α.Ε πλήρως υποστελεχωμένη και γραφειοκρατική. Πετσόκοψαν στην κυριολεξία τις επιχορηγήσεις για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και αποψίλωσαν τις Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας για την αντισεισμική θωράκιση και την σωστή συντήρηση των σχολικών κτηρίων αλλά και των άλλων δημόσιων χώρων και κτηρίων όπου εξυπηρετούνται πολίτες και συγκεντρώνεται η νεολαία (αθλητικοί χώροι, γυμναστήρια, γήπεδα κλπ.). Μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικοί κινδυνεύουμε!!!

  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχολικά κτήρια του Αιγάλεω έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999 ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είναι κτήρια παλιά (πριν το 1985) και επιβαρυμένα από παλαιότερους σεισμούς. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός. Επιπλέον, στους πιο πρόσφατους σεισμούς των τελευταίων χρόνων που έγιναν ανά την Ελλάδα, σε όσα σχολεία έγιναν παρεμβάσεις, ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πολιτική της «επιστροφής στην πρότερη κατάσταση» δηλ. σοβάτισμα των βλαβών, μικροεπισκευές και βάψιμο για να μην φαίνονται τα προβλήματα.

   Δυστυχώς ο σεισμός του 2019 χτύπησε άσχημα το Δήμο μας και τα σχολεία μας. Ο Σύλλογος μας εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλα υπομνήματα και ανακοινώσεις έχει επισημάνει στις διάφορες διοικήσεις που εναλλάσσονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Αιγάλεω. Μαζί με τους γονείς και τους άλλους μαζικούς φορείς έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παραστάσεις, παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια, σε Υπουργεία, στην ΚΤΥΠ, ΠΑΝΤΟΥ. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Το επιτελικό μπάχαλο συνεχίζεται με ατελείωτη μετακύλιση ευθυνών ώστε στο τέλος κανείς να μην είναι υπεύθυνος και τα σχολεία μας να καταρρέουν. Δυστυχώς η απελθούσα Διοίκηση του Δήμου για 5η σχολική χρονιά, μετά το σεισμό του 2019, ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ τα σεισμόπληκτα σχολεία μας. Μόνο υποσχέσεις, ΘΑ, ψέματα και κοροϊδίες. Φυσικά δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος στα υπόλοιπα σχολεία!!! Τα κτήρια των σχολείων μας όμως είναι γερασμένα, επιβαρυμένα από τους σεισμούς και κακοσυντηρημένα.

    Τεράστιες επίσης είναι οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής αλλά και των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας στο θέμα της έξωσης του 9ου Δ.Σ  και της «συστέγασης» στο κτήριο του 14ου Δ.Σ Αιγάλεω με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των μαθητών και των δύο σχολείων. Ακόμα και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη για τη «συστέγαση» των δύο σχολείων και ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

     ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ να υπάρχουν σχολεία που οι αίθουσες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ, σχολεία που κινδυνεύουν από φωτιά, χωρίς φωτοτυπικά, χωρίς χαρτί, με απλήρωτους λογαριασμούς, με επικίνδυνα σημεία στις αυλές, με επικίνδυνα παράθυρα και πόρτες. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε και να ζητήσουμε άλλη μια φορά από τη νέα Δημοτική Αρχή:

  • Η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική ευθύνη του ΔΗΜΟΥ, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και των Τεχνικών Υπηρεσιών.
  • Η εξασφάλιση σύγχρονων– ασφαλών– δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών και των προβλημάτων στις υλικοτεχνικές υποδομές αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας. Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!! Η θωράκιση των σχολείων μας είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Τα παιδιά μας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ!!!
  • Σε αυτά τα πλαίσια εκπαιδευτικοί, γονείς, μαζικοί φορείς και ΔΗΜΟΣ θα πρέπει να συνεργαστούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
  1. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!! Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!!! Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και να λειτουργήσουν επιτέλους τα σχολεία κανονικά σε ασφαλή κτήρια.
  2. Να επισκευαστεί και να παραδοθεί άμεσα το 17ο Δ.Σ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!!!
  3. Να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί επιτέλους το  πρόβλημα που χρονίζει και αφορά την ολική ανακατασκευή του κτηρίου του παλιού 15ου Δ.Σ στο οποίο θα στεγαστεί μόνιμα το Ειδικό Δημοτικό.
  4. Να επισκευαστεί άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις το κτήριο του 7ου Δ.Σ.
  5. Να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για το κτίσιμο του 11ου Δ.Σ Αιγάλεω.
  6. Για το 9Ο Δ.Σ  να υλοποιηθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΤΑΞΗ του κτηρίου Ζαμπέτα για να επαναλειτουργήσει το 9Ο Δ.Σ Αιγάλεω τη σχολική χρονιά 2023-24. Να προχωρήσει επιτέλους, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες,  η διαδικασία απαλλοτρίωσης του κτηρίου του 9ου Δ.Σ Αιγάλεω.
  7. Να μπει ένα τέλος στο κτηριακό ζήτημα των Ειδικών Σχολείων στην Ορυζομύλων.
  8. Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα με το επικίνδυνο στέγαστρο του 6ου Δ.Σ Αιγάλεω.
  9. Να στηριχτούν ΟΛΑ τα νηπιαγωγεία (αναλώσιμα, αυλές, καθαριότητα κλπ).
  10. Να ελεγχθούν επιτέλους ΟΛΑ τα σχολεία. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΔΗΜΟΥ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής– πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης-παράθυρα- αθλητικές εγκαταστάσεις- κάγκελα κλπ).
  11. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια ώστε να ακολουθούν τους κανόνες του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού του 2003 (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις με ενίσχυση του οπλισμού, πρόβλεψη για μονώσεις και πλέγματα στην τοιχοποιία κλπ.).
  12. Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!
  13. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Κάθε σχολικό κτήριο θα πρέπει να έχει την «ταυτότητά του»: Πότε κτίστηκε, ποια ήταν το σχέδιο, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, περιοδικοί έλεγχοι που έγιναν από μηχανικούς, παρεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο κλπ.
  14. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επαναλειτουργία του ΟΣΚ, με το κατάλληλο ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την ανέγερση σχολικών κτηρίων με σύγχρονες προδιαγραφές, τη συντήρηση και των εξοπλισμό των σχολείων. Μακριά από τους εργολάβους, τις ρεμούλες και τα κακόφημα ΣΔΙΤ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΙΟΣ               ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΑΓΑ