Εκπαιδευτικά νέαΣύλλογος

Σχετικά με τα κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                     Αρ. Εξερχ: 67/Α/2024

           Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ

           Ρ. Φεραίου 20

  ΤΗΛ.- FAX :  210-5906587                                                                         Αιγάλεω   11/ 06/ 2024

                                                        

                                                                                           Προς: Τα μέλη του Συλλόγου μας.

                                                                  Κοινοποίηση: Δ.Σ της Δ.Ο.Ε, Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας.

Θέμα: Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων λόγω του καύσωνα.

Συνάδελφοι/ισσες, επειδή πολλοί συνάδελφοι/ισσες επικοινωνούν μαζί μας και μεταφέρουν ερωτήματα για το τι γίνεται με τα κλειστά σχολεία, το Δ.Σ του Συλλόγου επισημαίνει τα εξής:

– Η Πολιτική Προστασία και η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία έχουν εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και οδηγίες όπου αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η χώρα πλήττεται από έκτακτο καιρικό φαινόμενο καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια τα σχολεία, με απόφαση του Δήμου Αιγάλεω,  θα παραμείνουν κλειστά Τετάρτη 12/6 και Πέμπτη 13/6.

Τα σχολεία λοιπόν ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:  γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κανένας δεν πρέπει να πάρει την ευθύνη να ανοίξει σχολείο για οποιονδήποτε λόγο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες καύσωνα.

– Επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι εργασίες που πρέπει να γίνουν μπορούν να μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα. Οι δε αξιολογητές-επιθεωρητές που θυμήθηκαν τώρα τα έγγραφα της αξιολόγησης δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν οτιδήποτε ημέρα που τα σχολεία είναι κλειστά.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί μπορεί να μετατεθούν σε μέρα που οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο αφόρητες π.χ την Παρασκευή 14/6.

– Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι καθαρό πως κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να πάνε σε κλειστό σχολείο, σε αίθουσες με ακραίες θερμοκρασίες, για να κάνουν webbex!! Δεν μιλάμε για μάθημα, για ύλη που χάνεται στο τέλος της χρονιάς, αλλά για κανονικό καψόνι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Σημειώνουμε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι/ισσες αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας: σάκχαρο, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά κ.α. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν αυτοί οι άνθρωποι πάθουν κάτι; Για το λόγο αυτό ούτε το Υπουργείο, ούτε η Δ/νση Γ΄ Αθήνας  έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο.

– Για άλλη μια φορά δηλαδή γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, οι ανεπάρκειες και οι λάθος επιλογές του Υπουργείου. Από τη μία έχουμε τα «μεγάλα λόγια» για τα σχολικά κτήρια με ενεργειακή αναβάθμιση, για το σύγχρονο ψηφιακό σχολείο με διαδραστικούς πίνακες και από την άλλη σχολεία που καταρρέουν, με ταβάνια και παράθυρα να πέφτουν, χωρίς πόρτες, χωρίς θέρμανση το χειμώνα, χωρίς μέσα για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη του καλοκαιριού και οι συνθήκες μέσα στα σχολεία να είναι ανυπόφορες.

  • Ζητάμε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να δώσουν έκτακτη χρηματοδότηση για να μπορούν τα σχολεία να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και να προχωρά απρόσκοπτα η μαθησιακή διαδικασία (αγορά κλιματιστικών, μονώσεις, κατάλληλα παράθυρα κλπ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΙΟΣ        ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΑΓΑ