Εκπαιδευτικά νέαΕργασιακάΣύλλογος

Επαναχορήγηση δανείων από το ΜετοχικόΤαμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                           Αρ. Εξερχ: 91/Α/2023

                       Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ

                       Ρ. Φεραίου 20

            ΤΗΛ.- FAX :  210-5906587                                                                             Αιγάλεω   18/ 09/ 2024

 

                                                                                                                                Προς: Τα μέλη του Συλλόγου μας.

                                                                   Κοινοποίηση: Δ.Σ της Δ.Ο.Ε, Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας

Θέμα: Επαναχορήγηση δανείων από το ΜΤΠΥ

Συνάδελφοι/ισσες,

ενημερώνουμε ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με απόφαση του Διοικητικού  Συμβουλίου του έχει ξεκινήσει από 9/9/2024 να δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση δανείων σε εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. Τα δάνεια αυτά χορηγούνταν συνεχώς από το 1910 έως και τα τέλη του 2010 οπότε και είχε ανασταλεί η χορήγησή τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι Κυβερνήσεις που υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα τρία Μνημόνια που ακολούθησαν είχαν απαγορέψει τη χορήγηση των δανείων.

Η επαναχορήγηση δανείων είναι μια μικρή νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόταν γιατί το ΜΤΠΥ είναι ανεξάρτητο από το Κράτος και το πληρώνουμε αποκλειστικά από το μισθό μας οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Όροι και προϋποθέσεις:

     Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι μέτοχοι που έχουν τουλάχιστον διετή συμμετοχή στο Μ.Τ.Π.Υ., δεν οφείλουν ποσό από το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο, οι μηνιαίες κρατήσεις τους διενεργούνται και αποδίδονται στο Μ.Τ.Π.Υ. και δεν είναι άνω των 59 ετών.

Σημειώνεται ότι για τους υπαλλήλους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ή για τους νέους μερισματούχους παρέχεται από το Μ.Τ.Π.Υ. η δυνατότητα υποβολής αίτησης προεξόφλησης μερισμάτων (πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ταμείου- www.mtpy.gr -και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

  • Οι αιτήσεις δανείων υποβάλλονται από 9/9/2024 αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ταμείου:

https://mtpy.gr/daneia

  • Το ποσό του κάθε δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) βασικούς ακαθάριστους μισθούς π.χ Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) με 35 έτη στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 2.165 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 6.495 ευρώ (3 μισθοί).
  • Κάθε δάνειο εξοφλείται σε 36 ισόποσες συνεχείς μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπάλληλού.
  • Το επιτόκιο χορήγησης των δανείων, για όσους αιτηθούν το β΄ εξάμηνο του 2024, ανέρχεται στο 7% και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου.
  • Το δάνειο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου).
  • Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει αρχικά το Ταμείο για δάνεια, από 9/9/2024, ανέρχεται σε δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000,00€), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του.
  • Η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτημάτων δανείων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την συνολική δέσμευση του διαθεσίμου ποσού των δέκα εκατομμύριων ευρώ (10.000.000,00€).
  • Για την χορήγηση δανείου απαιτείται η σύναψη Δανειακής Σύμβασης και η σχετική επιβεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του υπαλλήλου που θα ζητήσει το Ταμείο μας.
  • Η καθυστέρηση υπογραφής δανειακής σύμβασης (15 ημέρες) ή της επιβεβαίωσης του εκκαθαριστή μισθοδοσίας (60 ημέρες) θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της αίτησης.
  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης δανείου, ο μέτοχος θα ενημερώνεται αναλυτικά για το ονομαστικό ποσό δανείου που ο ίδιος θα επιλέξει, για το επιτόκιο, τις δόσεις καθώς και τις λοιπές κρατήσεις. Όποτε απαιτείται θα ενημερώνεται και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την πορεία της αίτησής του και την κατάθεση του ποσού. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται κανενός είδους επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Μ.Τ.Π.Υ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΙΟΣ                          ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΑΓΑ